Toy animal simulators for use in small animal surgical training (Rikke Langebæk, Københavns Universitet) (beskrivelse på dansk)
Rikke Langebæk underviser veterinærstuderende i kirurgi på Københavns Universitet. I dette arbejde gør Rikke brug af modificerede tøjdyr, som Rikke selv hele tiden er med til at udvikle og videreudvikle. Dermed fungerer tøjdyrene, som alternativer til forsøgsdyr, idet de studerende træner en lang række kirurgiske færdigheder på de modificerede tøjdyr, inden de skal videreudvikle deres kirurgiske færdigheder på de rigtige dyr. Rikke argumenterede desuden for, at indlæringen blev bedre ved træning på tøjdyr inden øvelserne på levende dyr.
Og der er flere vægtige grunde til at benytte tøjdyr frem for forsøgsdyr i undervisningen. Rikke kunne således fortælle, at det ikke udelukkende er af etiske årsager, at man anvender tøjdyrene. Anvendelsen af forsøgsdyr i undervisningen er således både besværligt og dyrt.
Etiske, praktiske og økonomiske overvejelser førte derfor til et øget fokus på alternativer og dermed til oprettelsen af et kirurgisk færdighedslaboratorium i 2007. Til laboratoriet udvikledes ovennævnte tøjdyr, som skulle benyttes til at undervise fjerdeårsstuderende i grundlæggende kirurgi. Og de mere end ti års erfaringer med færdighedslaboratoriet har vist, at tøjdyrene bestemt er et nyttigt uddannelsesværktøj, idet de studerende i ro og mag opnår fortrolighed og sikkerhed med de kirurgiske færdigheder, inden de skal øve på de rigtige dyr.
Rikke kunne i øvrigt fortælle, at tøjdyrenes hoveddele er genanvendelige og deres engangsdele er billige og let tilgængelige, hvormed man for små penge opnår store positive gevinster i form af et reduceret antal dyr, ligesom man i øvrigt opnår fordele i både pædagogisk og etisk henseende.
Du kan finde Rikkes slides her: Toy animal simulators for use in small animal surgical training
Nyhedsbrev
Tilmeld dig Danmarks 3R-Centers nyhedsbrev, så du eksempelvis ikke misser vores årlige symposium.