3R-pris til dyreteknikker

08-06-2018

Sara Mathez fra LEO Pharma modtog Udvalget for Forsøgsdyr og Alternativers 3R-pris på dyrevelfærdsorganernes årsmøde den 7. juni.

3R-pris til dyreteknikker

Udvalget for Forsøgsdyr og Alternativer afholder i forbindelse med det årlige møde for dyrevelfærdsorganerne en konkurrence, hvor man kan vinde op til 25.000 kr. til at iværksætte eller afprøve et 3R-initiativ eller en 3R-idé. Inden årsmødet indsendes en kort skriftlig ansøgning til udvalget, som beslutter hvilke(t) forslag, der skal støttes.

Saras 3R-iniativ handlede om at opstalde rotter i kaninbure, idet Sara fandt det svært at opfylde rotternes behov i de traditionelle rottebure. Derfor havde Sara forsøgt at indrette de noget større kaninbure for at afprøve diverse muligheder for berigelse, så rotternes naturlige adfærd bedre kunne stimuleres.

Den nye opstaldning havde resulteret i flere fordele. Sara havde eksemplvis observeret en bedre flokmentalitet hos rotterne, idet hun havde opstaldet flere rotter i burene (fem styk i hvert bur). Sara havde oplevet, at rotterne skræmtes mindre, da de kunne tilgåes fra burets sider i stedet for oppefra, hvilket, i følge Sara, kunne give rotterne en fornemmelse af at blive angrebet oppefra af et rovdyr.

Rotterne byggede også rede i langt større omfang end i de traditionelle bure, som Sara så som en klar indikation på forøget trivsel. Sara var desuden af den opfattelse, at rotterne stimuleredes langt bedre i kaninburene, hvor der var bedre plads til berigelse og aktivering.

Generelt oplevede Sara, at den forøgede velfærd ikke bare var positiv for rotterne, men også berigende for egen arbejdsglæde.

Udvalget anerkendte Saras indsats - bl.a. med følgende ord: "Relevant og sympatisk initiativ. Vi håber, at forslaget vil kunne finde anvendelse ved flere af de mange rotteforsøg, som finder sted."